A hétvégén (is) érdemes az Őrségbe ruccanni

orseg

Ezen a hétvégén tartják a hagyományos Őrségi Vásárt, amelyre több mint tízezer látogatót és háromszáz árust várnak a szervezők; a rendezvénnyel köszöntik Őriszentpéter várossá válásának 10. évfordulóját is – mondta el Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere.

A 35. Őrségi Vásárt szombaton délelőtt V. Németh Zsolt, környezetügyekért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár nyitja meg, ezt követően fúvószenekari kísérettel vonulnak végig a résztvevők a kézművesek utcáján Őriszentpéter központjában.

Szombat délelőtt a helyi kultúrházban Őriszentpéter várossá válásának 10. évfordulója alkalmából az Őrség értékeit felvonultató helytörténeti kiállítás nyílik, délutántól a szabadtéri színpadon néptáncos és népzenei bemutatók váltják egymást, este pedig az Anyma Sound System ad koncertet, amelyet tűzijáték követ.

Vasárnap is folytatódnak a programok, a Szombathelyi Erdészeti Részvénytársaság szervezésében koronglövő versenyt tartanak a Bárkás-tavi lőtéren, Őriszentpéteren délelőtt termelői piac nyílik, délután a szabadtéri színpadon gyermekműsor, helyi hagyományőrző csoportok és amatőr zenekarok produkciói szórakoztatják az érdeklődőket, este pedig a Balkan Fanatik és a Karthago ad ingyenes koncertet.

Őr Zoltán közölte, hogy a kulturális kísérőprogramok már pénteken megkezdődnek: a szőcei kultúrházban Gombor József festőművész tárlatát nyitják meg. Viszákon gobelinekből nyílik kiállítás, a szomszédos szlovéniai Kapornakon pedig megrendezik a Kapornaki Találkozót. Bajánsenyén a kultúrházban Vászontól a gyolcsig címmel textilkiállítást nyitnak, Pankaszon Gorza Katalin amatőr festőművész tárlata lesz látható. Kerkáskápolnán Mit ér az ember, ha őrségi címmel Vörös Ottó nyelvész előadást, Kisrákoson pedig szombaton és vasárnap 19. és 20. századi míves vaskályhákat tekinthetnek meg az érdeklődők.

A hétvégén vezetett túrák indulnak az Őrségi Nemzeti Park területén, amelyek közül kiemelkedik a szombati, 22,5 kilométer hosszúságú Őrség-Goricko gyalogtúra, akik pedig ennél rövidebb sétára vállalkoznak, azok részt vehetnek a Szertúrán, amelynek keretében Őriszentpéter utcáin, vagyis szerein vezetik körbe az érdeklődőket.

Nemzeti Bulvár – MTI