Díjat kapott a délvidéki hegedűművész Szerbiában

lajko-felix

Lajkó Félix hegedűművész-zeneszerzőnek ítélték oda a szerbiai Avantgárd Hagyománya-díjat az idén – számolt be róla kedden a Magyar Szó című újvidéki napilap.

A művészet terén végzett kiemelkedő alkotói tevékenységért járó elismerésről hétfő este döntött a bírálóbizottság.
Az indoklás szerint a díjjal a vajdasági magyar Lajkó Félixnek a zene iránti elkötelezettségét, odaadását, nem mindennapi szenvedélyét ismerik el. “Serdülőkorától kezdve szó szerint a hegedűjének vagy – az első hangszerének számító – citerának élve Félix a zenét színtiszta alkotásként éli meg és műveli, és ennek csúcspontját a koncertjei jelentik” – olvasható az indoklásban.
A hegedűvirtuóznak eddig több mint ezer fellépése volt, a világ számos nagy hangversenytermében lépett közönség elé Budapesten, Párizsban, Londonban, Berlinben, Tokióban és másutt. A bírálóbizottság Lajkó Félix művészi karrierjének “koronájaként” értékeli azt a koncertsorozatot, amelyet a hegedűművész 40. születésnapja apropóján adott Európa-szerte.

A díjat a bánsági Nagybecskereken adják át április 22-én.

Az Avantgárd Hagyománya-díjat harmadik alkalommal osztják ki, két évvel ezelőtt Urbán András rendezőt, tavaly pedig Slobodan Sijan filmrendezőt díjazták.