Dübörög a nemzeti rock – újratöltve

sziva-balazs

„A Dübörög a nemzeti rock hetven perce abszolút méltó utódja a nagy elődöknek, és bár a mezőny elég gyér, simán ott a helye minden idők legjobb magyar popkulturális dokumentumfilmjei között” – állapította meg egy liberális portál kritikusa, aki pár nappal ezelőtt összeszedte az utóbbi évtizedek zenés magyar filmjeit. Mi kicsit szigorúbbak vagyunk, és a társadalmi, szociológiai és szubkulturális szempontból sorrendet is felállítunk.

Elég sok alkotás szerepel a listáján, és természetesen nem kerülhette meg az új évszázad kultfilmjét, a Dübörög a nemzeti rock című alkotást sem. Mi kicsit szigorúbbak vagyunk, és a társadalmi, szociológiai és szubkulturális szempontból sorrendet is felállítunk. A kommunista éra csúcsfilmjei közül két alkotást minősítünk aranyérmesnek, Kovács András 1969-es, Extázis 7-től 10-ig című filmjét, és Szomjas György 1981-es Kopaszkutyátját. A csillagváltás utáni időszakban nálunk a Dübörög a nemzeti rock viszi el a pálmát. A mozi világa szempontjából mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a legvidámabb barakk időszakában számolatlanul több kiváló magyar film született, mint 1990 után.

Közel egy évtizede kezdték forgatni a RomEr főszereplésével a ma már kultikusnak számító, és annak idején néhány fővárosi mozit és számos hazai és külföldi filmfesztivált is megjárt Dübörög a nemzeti rock című filmet, amelyet 2007 novemberében mutattak be. A 10 éves évfordulóra, május 1-jén jelenik meg CD-n a film teljes zenei anyaga, egy hiánypótló kiadvány, jó néhány olyan nótával, amelyek ma már hanghordozón nem elérhetők, de helyet kapott a korongon egy eddig kiadatlan felvétel is. A borítóban a forgatás körülményeiről és a film utóéletéről lehet részletesen olvasni.