Halmos Bélára emlékeznek Bogláron

halmos-bela2

Több mint hatszáz néptáncos vesz részt a szombattól hétfőig tartó hagyományápoló balatonboglári XVIII. Méta Fesztiválon, amelyen megemlékeznek a táncház-mozgalomért sokat tett, tavaly elhunyt Halmos Béláról is – tájékoztatta Szalai Tünde, a rendezvény programkoordinátora az MTI-t.

A “Helyiérték” Gondolkodók és Alkotók Regionális Egyesülete által szervezett háromnapos rendezvényen a gyermek és ifjúsági tánccsoportok koreográfiáit díjazza a zsűri, emellett megrendezik a Futóméta Bajnokságot is.

Balatonbogláron több évtizedes hagyománya van a néptáncos életnek. A verseny sajátossága, hogy kizárólag a nevezett koreográfia címe kerül nyilvánosságra, sem a csoport vezetőit, sem a koreográfus nevét, sem pedig a csoport székhelyét nem tudhatja a zsűri és a közönség sem. A zenét Salamon Bea és a Méta zenekar szolgáltatja.  Korábban hosszú évekig Halmos Béla Szécheny-díjas népzenész, népzenekutató volt a fesztivál zsűrijének elnöke.

“Atyai gondoskodásával a kezdetektől velünk volt. Barátként, mentorként, őrangyalként vett részt a munkánkban. Tavaly ilyenkor még nem tudtuk, hogy örökre búcsúzunk tőle, amikor kikísértük a balatonboglári vasútállomásra” – idézte fel Szalai Tünde.  A Méta Fesztivál helyszíne a balatonboglári Urányi János Sport- és Szabadidőközpont lesz, a belépés ingyenes.

Nemzeti Bulvár – MTI