Magyar vonókészítő mesterek világraszóló sikere Milanóban

A10. Nemzetközi Hegedűkészítő Verseny grémiuma

A magyar hegedűkészítés világszínvonalát rendre elismerik Olaszországban

Világraszóló sikert arattak a magyar vonókészítők a 10. Nemzetközi Hegedűkészítő Versenyen (10. CONCORSO NAZIONALE DI LIUTERIA) Milánóban, ahol százötven neves műhely, 12 ország (Argentína, Bulgária, Kína, Kolumbia, Dél-Korea, Franciaország, Japán, Olaszország, Oroszország, Tajvan, Venezuela és Magyarország) hegedűkészítő és vonókészítő mesterei mérettették meg magukat. Magyarország képviseletében Rácz Pál aranykoszorús hegedűkészítő-mester, aki immár második alkalommal vett részt a rangos verseny grémiumában, amelyet a világ legnagyobb és legismertebb hegedűkészítői alkottak. Rácz Pál úgy véli, hogy a nemzetközi megmérettetéseken sorra elért sikerek bizonyítják a magyar hegedű elismerését, a kortárs magyar hegedűkészítés világszínvonalát.

Világraszóló sikert arattak Milánóban a magyar vonókészítő-mesterek, mert mindhárom helyezést elvitték vonókészítés kategóriájában, amelyet Giovanni Lucchi emlékére először rendeztek meg a 10. Nemzetközi Hegedűkészítő Versenyen. Rácz Pál aranykoszorús hegedűkészítő-mester, a zsűri tagja elmondta, hogy nem volt még példa arra, hogy egyszerre minden díjat magyarok vigyenek el egy kategóriában, ezért történelmi pillanatnak lehettek tanúi az I. Nemzetközi Maestro Giovanni Lucchi vonókészítő versenyen. Etzler Bernd a Magyar Hegedűkészítők Társaságának alelnöke (aranyérem) és tanítványai, az ugyancsak elismert mesterek Sziráki Tamás (ezüstérem) és Nagy András (bronzérem) munkái elkápráztatták a zsűri tagjait. A milánói verseny előtt Pekingben és Amszterdamban arattak sikert magyar vonókészítők az elmúlt hetekben.

„Nagyon büszke vagyok a magyar sikerekre, hiszen a múltbéli magyar vonókészítők elsősorban hegedűkészítők voltak, ez a hagyomány ma tovább él, a kortárs magyar vonókészítők egy része is hegedűkészítő. Nemcsak a mesterhegedűkből, hanem a kézműveseiből is egyre kevesebb van már a világon, így Magyarországon is. Az egykori mesterek a háború után, majd 1956-ban kivándoroltak nyugatra, és ott öregbítették a magyar hegedűkészítők hírnevét, átörökítették tanítványaiknak a magyar mesterek nagy tradícióinak 200 év alatt felhalmozott tudását. Mára alig 10-15 világszínvonalú hegedűkészítő él hazánkban ezért nagyon fontosnak tartom, hogy a mi generációnk átadja a tudását a fiataloknak” – fogalmazott a világhírű kézműves művész hegedűkészítő, aki korábban négyszer volt már dobogós a nemzetközi versenyen. A világhírű mester azt szeretné, ha a nemzetközi sikerek a pályakezdő fiatalokat lelkesítenék a pályán maradásban.

A Rácz Pál által készített hegedűkkel a világ sok országában neves szólisták, zenekarok, sztárok is játszanak. Számos alkalommal készített már olyan hangszert, amelyet jótékony célból árverésre bocsátottak beteg gyermekek, kórházak, közösségek megsegítésére. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője, Kozma Imre atya és Mága Zoltán hegedűművész segítségével az árverésből befolyt összegeket eljuttatták a rászorulókhoz.