Martonvásáron felszáll a páva a Csíkkal

neptanc

A Fölszállott a páva gálaműsora, a Csík Zenekar, valamint Pál István “Szalonna” és bandája koncertje is szerepel A magyar népdal napja programjai között, amelyet első alkalommal rendeznek meg szeptember 14-én Martonvásáron A magyar dal napja keretében.

A koncertek két színpadon zajlanak, amelyek közül az egyik a rendezvényközpont új színpada, a másik Magyarország egyik legszebb angolparkjának szigetén található – mondta el Szabó Tibor, a Fejér megyei város polgármestere keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
Kiemelte: azért is szívesen adnak helyszínt a rendezvénynek, mert a Martonvásáron és környékén élők számára fontos és természetes a népi hagyományok ápolása, a népzene, néptánc és népdalok ismerete, szeretete. A magyar népdal napján fellép még a Buda Folk Band, a Punnany Massif, Kacsó Hanga Borbála, valamint a Romengo és Dresch Mihály.

Az eseményre zenevonatok is közlekednek majd, amelynek utastereiben alkalmi népzenei koncerteket tartanak – ismertette a részleteket Kunos Tamás, a Csík Zenekar brácsása, a rendezvény ötletgazdája. Mint mondta, a cél az, hogy “az agglomeráció színes programokkal szólítsa meg a nagyváros lakóit.” A MÁV-START szeptemberben két pár Flirt motorvonatot biztosít menetrendszerinti járataiból a Martonvásár-Budapest Déli pályaudvar és a Martonvásár-Székesfehérvár viszonylaton.

A Fölszállott a páva című tehetségkutató műsorsorozat ötletgazdája, Balogh Júlia elmondta: a martonvásári gálaműsorban a 2014-es verseny győztesei mellett a döntősök közül is többen színpadra lépnek majd. A magyar népdal napja egyik helyszínét, a rendezvényközpontot szeptember 12-én adják át. Ez alkalomból Horgas Eszter Carmen produkcióját hallhatja a közönség.

Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője arra emlékeztetett, hogy a magyar dal fővárosa idén Hévíz lesz. A magyar dal napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál mínusz egyedik napján rendezték meg, azóta pedig szeptemberben tartják.