Ősök napja Bugacon – Több százezer embert várnak

A traditional Hungarian horseman steers five horses in a horse show on the Great Hungarian Plains, or Puszta, in Bugac

A magyarság jövője és megmaradása szempontjából rendkívül fontos, hogy rohamosan nő azon magyarországi és Kárpát-medencei hagyományőrzők tábora, amelyek a hiteles magyar múlt megismerésén és megismertetésén túl össznépi megmozdulásukon tesznek hitet hazaszeretetük és a magyar történelmi múlt fontossága mellett. Bugacpusztán az Ősök napján több százezer ember köszöntheti a világ egyik ősi népét, a magyart.

Idén másodszor rendezik meg az Ősök napja hagyományőrző találkozót, amelynek célja a mítoszok és tudományok összehangolásával bemutatni a magyarság teljes múltját – jelentette be az esemény védnöke, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Budapesten.

A parlament alelnöke hangsúlyozta, az idén augusztus 9-11. között, Bugacon zajló rendezvény annak bizonyítéka, hogy a magyar mítoszvilág és a történelmi valóság, a tudomány együtt tud élni. Lezsák Sándor kiemelte, az eseményen felvonuló hagyományőrzők fontos szerepet játszanak abban, hogy táguljon a magyarok egészséges nemzeti öntudata.

Bíró András Zsolt, a szervező Magyar Turán Alapítvány elnöke elmondta, ingyenesen látogatható rendezvényük különlegessége, hogy nem egy-egy konkrét történelmi eseményre, hanem a magyarság valamennyi ősére megemlékeznek. “Célunk, hogy hőseink megfelelő helyre kerüljenek a köztudatban és az emlékezetünkben” – hangoztatta hozzátéve: a magyarok sztyeppei lovas nomád kultúrából induló múltját nem “homályos fantazmagóriák”, hanem tények alapján kívánják bemutatni, amiben a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai is segítik őket.

Az alapítvány vezetője hangsúlyozta, a tavaly több tízezer embert megmozgató rendezvényen két kornak szentelnek kiemelt figyelmet. Elsőként a szerinte méltatlanul elfelejtett hunoknak, akiknek elmondása alapján akkor is kijár a méltó tisztelet, ha nem egyenes ági őseink, mivel emlékük a magyar hagyományok szerves részévé vált, vezérük, Atilla pedig a Kárpát-medencéből irányította birodalmát, és valószínűleg itt is nyugszik. Az Ősök napján emellett külön hangsúlyt kapnak a végvári idők harcai, amelyek vitézei a 15. századtól kezdődően háromszáz éven át folytattak heroikus küzdelmet a törökök ellen.

A szervezők ezzel összefüggésben Eger városát kérték fel a rendezvény díszvendégének. A település kormánypárti alpolgármestere, Rázsi Botond elmondta, a találkozón egyebek mellett bemutatják Dobó István arcképének legfrissebb rekonstrukcióját, amely a közelmúltban végzett anatómiai vizsgálatoknak köszönhetően minden eddiginél valóságosabban idézheti fel az egri kapitány vonásait.

Szabó László, Bugac független polgármestere megköszönte a helybeliek segítségét, valamint reményét fejezte ki, hogy a találkozónak köszönhetően egyre többen fedezik fel és választják kikapcsolódásuk helyszínéül Bugacot és környékét.

Nemzeti Bulvár – MTI