Palóc búcsú a családokért a legbátrabb városban

civitas-fortissima

Az első világháborút követően cseh légionáriusok északon több helyt átlépték a demarkációs vonalat, és megszállták többek között Balassagyarmatot. A helybeliek, köztük vasutasok, összefogtak és 1919. január 29-én kiverték a cseh megszállókat. E hazát mentő tettéért kapta később a település a Civitas Fortissima, a legbátrabb város nevet.

És ebben a városban rendezik meg a családok védőszentjeként tisztelt Szent Anna, Jézus Krisztus nagyanyja népi hagyományai alapján a palóc búcsút vasárnap. A szervezők nevében Majdán Béla várostörténész elmondta: a római katolikus főplébániatemplomtól 10 órakor indul a népviseletes zarándokok sokaságát magába foglaló menet a Palóc ligetbe. Út közben a Palóc Múzeum szabadtéri gyűjteményében található szandai káponkánál tartanak imádságot, a búcsú – várhatóan több ezer – résztvevője a családokért, a magyar hazáért imádkozik.
A szabadtéri színpadon tartják meg Szent Anna palóc miséjét, a szertartást Udvardy György pécsi püspök és Stella Leontin kanonok, plébános végzi. A szentmise végén a püspök megáldja a családokat.
Majdán Béla hozzátette: az idén huszadik alkalommal szervezett palóc búcsú délután népművészeti programokkal folytatódik. A Palóc liget kisszínpadán “Kerek egy ég alatt…” címmel zajlanak majd a hagyományőrző műsorok, a palóc falvak viseletbemutatója, a közös éneklés a Rimóci Rezesbanda és a balassagyarmati Szent Felicián Kórus közreműködésével.
Kirakodnak a vásárosok, lesznek kismesterség bemutatók és családi kézműves foglalkozások is.
A palóc búcsút közösen rendezi a balassagyarmati római katolikus egyházközség és a város önkormányzata.
A palócok vallási kultúrájában Szent Anna a magtalanok, az áldott állapotban lévők és a női betegségben szenvedők pártfogója. Szent Annát egyaránt tisztelik a gyermekáldásra várók reménységeként, a családok védőszentjeként és a jó halál patrónusaként.

Nemzeti Bulvár – MTI