Puszták Népe – lovas viadal a Kurultajon

farkas1
A 2014-es Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlésen felújítják az ősi magyar pusztai lovas hagyományokat. A nagy köböre (kökpar) viadalon kívül többféle lovas versenyt rendeznek, melyekhez még lehet csatlakozni. 


„A Puszták Népe viadal közelíti meg számomra azt a sokoldalú lóhasználatot, annak vetélkedő formájú bemutatását, amely nem egyes területekre összpontosít, hanem szórakoztató formában megőrzi a hagyományokat, és igazán élvezhető, használható lovakat (és lovasokat) nevel.” Győrffy-Villám András

A lovas viadal két formájában mérhetik össze tudásukat a hagyományőrző lovas-ló párosok:

A Harcosok Viadalán a harcosok egyes versenyére kerül sor. A pályán a vadászat – kelevézhajítás, báránylopás, szlalom a vaddal, cserény, a kiképzés – kovácsműhely, fej vágás, és a csata – ugrások, oldal és hátraléptetések, szűk folyosón és tűzön átkelés, híd őrökkel  – elemeit helyezzük el. Az indulók ezeket az akadályokat küzdik le időre.

A legjobbak, a hibátlanok összevetésben, azaz rövidített pályán, de nehezebbé tett akadálysoron döntik el, hogy ki lesz a bajnok.

A Páros játszma során az egyenes kieséses páros viadalok következnek. Két párhuzamosan egymás mellett épített pályán egyszerre indul két harcos. A közönség már az orrhossznyi előnyt is érzékelve kedvére szoríthat valamelyiküknek. Aki kevesebb hibát vét és gyorsabb, az továbbjut a következő fordulóba. Egészen addig tart a verseny, amíg csak egy marad!

Azok a Kurultájra lóval érkező hagyományőrzők, akik indulni kívánnak a Puszták Népe Lovas Viadalon, kérjük a részvételi szándékukat jelezzék, és regisztráljanak az alábbi e-mail címen: kurultajlovasok@gmail.com