Szentendrei Sokadalom Pünkösdkor

punkosd-sosto

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum pünkösdi sokadalmához kapcsolódva tizenhat magyar és négy nemzetközi közösség is bemutatkozik a negyedik Nemzetközi Szellemi Kulturális Örökség Találkozón vasárnap és hétfőn.

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének reprezentatív listájáról Mongólia, Azerbajdzsán, Szlovákia és Szardínia egy-egy közösségének értékeivel találkozhatnak a látogatók. Idén a pünkösdi pásztortradíciók állnak fókuszban: a karcagi hagyományőrzők felidézik a pásztorok pünkösdi megajándékozását, a vendégek pedig megtudják mit is jelent a báránydézsma és a pünkösdi garas.

A két nap során a látogatók megtekinthetik a mendei pünkösdi templomdíszítés szokását, a bukovinai székelyek betlehemes játékát, a hegyi pásztorokról elnevezett csobánolást, a bólyi Emmausz-járást. A kőszegieknél kiderül, mit jelent a “szőlő-jövés” ünnepe, de bemutatkozik Sárköz is jellegzetes szőttes- és hímzéskultúrájával, valamint gyöngykalárisaival.

Tápé közösségénél bárki elsajátíthatja a gyékényállat készítésének technikáit, a mezőtúriaknál kipróbálható a korongozás. A solymászok madaraik tudományával büszkélkednek, a halasiak bepillantást engednek a csipkevarrás titkába, a mohaiak pedig tikverőző filcálarcot készítenek a közönség bevonásával.

A programokat sorolva Kecskés Noémi sajtóreferens hozzátette: míg a kalocsai asszonyoknál a nők hímzésmintákat terveznek és pingálnak, addig a mezőkövesdi közösségnél bárki matyóvá válhat a díszes viseletet magára öltve. A kézműves bemutatókon kívül gazdag gasztronómiai kínálattal készülnek a közösségek: a mohácsiaknál sokácbab készül és a dunai halászattal kapcsolatos eszközök elkészítése után halászlét lehet kóstolni, a szatmáriak szilvalekváros finomságokat készítenek, asztalra kerül Borsodnádasd jellegzetes édessége, a molnárkalács, és természetesen a híres karcagi birkapörkölt is megízlelhető.

A színes pünkösdi forgatagban a látogatók a felsoroltak mellett ízelítőt kapnak Mongólia kultúrájából, Szardínia Canto a tenore többszólamú pásztorzenei hagyományából, megismerkedhetnek Szlovákia különleges hangszerével, a fujarával, a Pont itt! Galériában pedig Azerbajdzsán szőnyegművészetét csodálhatják meg.

 

Nemzeti Bulvár – MTI