Sziva Balázs: Petőfi “igazi rocksztár” volt

sziva-balazs

Ősszel megjelenő új albumán a szilaj, de dallamos zenét játszó RomEr Petőfi-verseket dolgoz fel. Hogy mi a kapcsolódási pont a 20 éves jubileumát ünneplő zenekar és Petőfi Sándor között? Sok más mellett ez is kiderül Sziva Balázs zenekarvezető-énekes Nemzeti Bulvár kérdéseire adott válaszaiból. Interjú.

sziva-balazs-nemzeti-bulvarJúniusban Erdélyben koncertezel, két akusztikus fellépésed is lesz. Ez új irány, vagy praktikus okai vannak? Lehet akár előszele is egy szólókarrier beindításának?

Teljesen új iránynak nem mondanám, hiszen 2011-ben a Romantikus Erőszakkal már megjelentettünk egy akusztikus CD-t. Az évek során a RomEr egyre több olyan felkérést kapott, hogy adjunk akusztikus koncerteket, amelynek néhány kivételes alkalommal eleget is tettünk. Viszont a Romantikus Erőszak elsősorban egy hangos nemzeti rock banda és ezen nem is szeretnénk változtatni, így aztán létrehoztam ezt az akusztikus csapatot. Az akusztikus basszusgitárral és két akusztikus gitárral kísért műsor átfogó képet ad az eddigi pályám dalaiból, így a RomEr nóták mellett olyan Hungarica számok is elhangzanak benne, amelyeknek én írtam a zenéjét vagy a szövegét. Hogy mit hoz a jövő, nem tudom, de szeretem ezeket a dalokat játszani és nagyon jó hangulatú koncerteket adunk. Olyan különleges helyszíneken is felléptünk már, mint az aracsi romtemplom a Délvidéken. Erről a koncertről a Duna Televízió is bemutatott részleteket.

Május 2-án a Hajógyári-szigeten a hirtelen jött felhőszakadás ellenére megtartottátok a koncertet, jóllehet a legtöbb zenekar biztosan nem hezitált volna, hogy csomagoljon és menjen haza.

De mi nem a legtöbb zenekar, hanem a Romantikus Erőszak vagyunk! A koncertünk alatt végig zuhogott az eső, de a közönségünk végig kitartott mellettünk és óriási hangulatot csináltunk közösen. Nem tudunk elég hálásak lenni nekik. Nagyon jó érzés volt ezt megtapasztalni.

A 20 éves jubileumi évetek második felében, ősszel jön ki egy új albumotok.

Így van. Ősszel egy Petőfi-versek megzenésítéseit tartalmazó vadonatúj lemezzel jelentkezünk majd. Ezzel egy régi tervemet fogom végre megvalósítani. Az album első előfutárát, a „Föl!” című számot már be is mutattuk márciusban. Ehhez egy videó is készült.

Miért éppen Petőfi?

Mert a maga korában egy „igazi rocksztár” volt. Tizenéves korom óta nagyon közel áll hozzám Petőfi hazafias költészete. Verseinek nyelvezete pedig nagyon jól illeszkedik a ránk jellemző szilaj, de dallamos zenéhez. A RomEr egyébként már korábban is adott ki tematikus stúdióanyagot. A 2005-ben megjelent Hun és magyar mondák című CD-t Komjáthy István Mondák könyve című műve ihlette.

Koncertekről, fellépésekről lehet tudni, arról viszont kevésbé hallhattunk, mi az, ami inspirál és mit szeretnél elérni dalaiddal. Egyáltalán vannak célok, vagy belülről jövő késztetés kiteljesedése, az alkotás jóleső érzése motivál?

Engem a hazaszeretet és nemzetem sorsa inspirál. A rockot mindig az is megkülönböztette más zenéktől, hogy gondolatokat közvetített és gondolkodásra késztette az embereket. Én is emiatt lettem hallgatója és művelője ennek a műfajnak. Ha ezt sikerül elérnünk a dalainkkal, akkor jól tesszük a dolgunkat.

A legtöbb szám nem nevezhető éppen polkorrektnek, csak az nem látszik, hogy szeretnél megfelelni. Ez lázadás, amivel ki szeretnél tűnni a többi előadó közül?

Az a világ és benne Magyarország nagy baja, hogy ma már az is lázadásnak számít, ha az agymosott tömegből valaki kiáll és kimondja az igazságot. A modern társadalmakban az egoizmus vált uralkodó felfogássá és azon túl kevés dolog éri el a nagy többség ingerküszöbét. Ha az általam megélt valóság nem polkorrekt, akkor én sem leszek az.

A témák is elég változatosak. Foglalkoztat téged a magyarság története, annak eltitkolt/elferdített részletei, a napi közéleti problémák és a foci is. Ott van például a 2006-os tévéostrom feldolgozása, vagy éppen egy lelátókon gyakran elhangzó rigmus, ami egy bizonyos népcsoport bűnözési hajlamára utal. Elég kényes kérdések…

Éppen ezért kell feltenni őket!

Nem zavar, hogy elhallgatnak benneteket, vagy ha beszélnek rólatok, akkor – talán éppen a fenti témák miatt – általában negatív előjellel?

A zenekar két évtizedes története során nagyon kevés kivételtől eltekintve mindig is így volt, úgyhogy hozzászoktam már ehhez. Sebők János, a Kádár-rendszer azóta már elhunyt rock szakírója például egyenesen „hungarovadaknak” nevezett minket. A fősodratú média soha nem hordozott minket a tenyerén és akkor nagyon finoman fogalmaztam, de ez természetes, hiszen nem egy oldalon állunk.

G. Németh Éva – Nemzeti Bulvár